NOVI ZELAND

Ubica poslao pismo iz zatvora, inspirirao druge zločine

Pismo je napisano rukom na maloj bilježnici i adresirano na Alana u Rusiji

G. M. / Avaz.ba

14.8.2019

Manshaus pucao na džamiju. Agencije

Zvaničnici Novog Zelanda priznali su danas da su pogriješili jer su dozvolili Australcu Brentonu Tarantu (Tarrant), optuženom za ubistvo 51 osobe u napadu na džamije u Krajstčerču, da iz zatvorske ćelije pošalje pismo.

Tarantovo pismo na šest strana objavljeno je prošle sedmice na portalu koji je ozloglašen zbog objavljivanja mišljenja neonacista.

Analitičari ističu da je pismo objavljeno u nezgodno vrijeme jer su napadači u El Pasu i Norveškoj Taranta naveli kao inspiraciju za oružane napade.

Pismo je napisano rukom na maloj bilježnici i adresirano je na Alana u Rusiji.

Sve ukazuje na to da je veći dio pisma "bezopasan" i da govori o jednomjesečnom boravku Taranta u Rusiji 2015. godine. Međutim, u pismu se, također, upozorava na "veliki sukob" koji predstoji, prenosi Srna.

Mediji su nedavno objavili da je Norvežanin Filip Manshaus (Philip), koji je tokom vikenda uhapšen zbog napada na džamiju nedaleko od Osla, bio inspiriran izvršiocima napada u Krajstčeru na Novom Zelandu i El Pasu u Teksasu.

Prema pisanju medija, u porukama koje je objavljivao Manshaus na dan napada on tvrdi da ga je "Sveti Brenton Tarant" odabrao za napad.

U pucnjavi u tržnom centru u gradu El Paso na zapadu države Teksas tokom vikenda ubijene su 22 osobe, a 24 je ranjeno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.