ZABRINJAVAJUĆE Loši trendovi na berzama širom svijeta

Svijet klizi u novu recesiju

Krivulja Federalne banke rezervi prvi put nakon 2015. ispod nule, što je najava ulaska u duboku krizu

S. N.
14.08.2019 16:27

Krivulja ispod nule alarmirala je ekonomiste

Foto: Federalna banka rezervi SAD

Pad berzanskih indeksa širom svijeta naveo je ugledni "The New York Times" da objavi alarmantnu analizu kojom najavljuje novu recesiju.

Berze u Njemačkoj jučer su zabilježile pad za oko 1 posto. Vijest dolazi nakon što je objavljeno da je ekonomija te države, pogođena trgovinskim ratom Sjedinjenih Američkih Država i Kine, u prvih šest mjeseci pokazala negativan trend.

- Ukoliko se takav proces nastavi do kraja godine, Njemačka će i zvanično biti u recesiji - upozorava "The New York Times".

List donosi i informacije da su američke, britanske i francuske berze zabilježile novi pad, između 1 i 2 posto, te je i to indikator sve izvjesnije recesije koja prijeti svijetu.

Krivulja berzanskih trendova Federalne banke rezervi, kao najpouzdanija, prvi put nakon 2005. godine pala je ispod nule. Taj čin samo je dodatno potvrdio strahovanja ekonomista da je nova recesija pred vratima.

Morgan Stenli (Stanly) prije dva dana objavio je procjenu da je "medvjed živ i da se meškolji", aludirajući na nadolazeću recesiju. Preporučio je da se novac još opreznije čuva te da se veže za zlato ili američke rezerve.

Američko-kineski trgovinski rat, nestabilnosti u Argentini te haos u Hong Kongu neki su od ključnih razloga zabrinjavajuće loših ekonomskih trendova.

NA VRH