SVIJET Kanadski premijer kritiziran zbog pritiska na bivšu tužiteljicu

Trudo: Preuzimam odgovornost za svoje greške, ali se neću izviniti

Izvještaj povjerenika dolazi prije početka kampanje za opće izbore zakazane za 21. oktobar.

I. K. / Avaz.ba
15.08.2019 07:33

Đastin Trudo

Foto: AFP

Kanadski povjerenik za etiku Mario Dion ocijenio je da je premijer Đastin Trudo (Justin Trudeau) nepravilno izvršio pritisak na bivšu glavnu tužiteljicu kako bi se obustavilo krivično gonjenje jedne kompanije zbog sukoba interesa.

Kako je kazao njegovi pokušaji da utječe na bivšu generalnu tužiteljicu i ministricu pravde Džodi Vilson-Rejbuld (Jody Wilson-Raybould) su u suprotnosti sa ustavnim principom nezavisnosti pravosuđa. 

Inače, ovaj izvještaj povjerenika dolazi prije početka kampanje za opće izbore zakazane za 21. oktobar.

Podsjetimo, tužiteljica je izjavila kako vjeruje da je  smijenjena jer nije htjela popustiti pred pritiscima o postizanju dogovora sa kompanijom SNC-Lavalin koja je optužena za podmićivanje zvaničnika u Libiji.

Trudo je navodno želio da Vilson naloži tužiteljima da postignu nagodbu i izbjegnu krivično gonjenje kanadske kompanije SNC-Lavalin, jer je smatrao kako je na hiljade radnih mjesta dovedeno u pitanje, a i presuda bi mogla ukloniti kompaniju od zaključivanja ugovora s Vladom.

Trudo: Preuzimam odgovornost za sve

Trudo je izjavio kako preuzima "odgovornost " za svoje pogreške, ali se odbio izviniti jer je, kako kaže, branio radna mjesta.

- Preuzimam odgovornost za pogreške koje sam učinio - izjavio je Trudo, nekoliko sati nakon objave izvještaja Diona.

Inače, Trudo je prvi kanadski premijer za kojeg je utvrđeno da je prekršio savezna etička pravila. 

Komentari

NA VRH