ODLUKE

Gibraltar odobrio puštanje iranskog tankera uprkos protivljenju SAD

Iran je kritizirao napad kao "nezakonit" i osudio operaciju kao "piratstvo"

Saga je konačno završena. Ilustracija

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

15.8.2019

Vrhovni sud Gibraltara u četvrtak je odobrio trenutno puštanje "Grace 1", iranskog tankera nafte koji je prošlog mjeseca oduzet uz obalu zemlje, uprkos naporima Sjedinjenih Američkih Država da tu odluku blokiraju, javlja CNN.

Šarls Gomez (Charles Gomez), advokat koji je bio prisutan tokom rasprave, rekao je da naredba za zapljenom tankera "Grace 1" više ne vrijedi. Dodao je da tanker mora biti odmah pušten. 

Glavni ministar Gibraltara izdao je naredbu da brod više nije obuhvaćen sankcijama EU, stoga nema razloga da se brod zadrži.

Na ranijem saslušanju državni tužilac iz Gibraltara Žozef Triaj (Joseph Triay) rekao je da je američko ministarstvo pravosuđa podnijelo zahtjev za zapljenom broda.

Britanska kraljevska mornarica i luka Gibraltar te agencije za provođenje zakona zaplijenili su brod 4. jula pod uvjerenjem da je prevozio naftu namijenjenu Siriji, što bi bilo u suprotnosti sa sankcijama Evropske unije.

Iran je kritizirao napad kao "nezakonit" i osudio operaciju kao "piratstvo".

Manje od dvije sedmice kasnije Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) saopćila je da je njegova mornarica zarobila tanker nafte pod britanskom zastavom "Stena Impero" u tjesnacu Hormuz optuživši ovu stranu za "kršenje međunarodnih propisa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.