SVIJET

Američki sud odlučio: Djeca migranti u prihvatilištu ipak imaju pravo na sapun

Inspekcija u policijskim prihvatilištima više puta zatekla uvjete koji su ocijenjeni kao neljudski

I. K. / Avaz.ba

16.8.2019

Žalbeni sud  odbio žalbu Vlade SAD - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Žalbeni sud je odbio žalbu američke Vlade na odluku prvostepenog suda u vezi s uvjetima u kojima borave djeca migranti u prihvatilištima, rekavši da su prilagođena hrana, sapun i zubna pasta dio "sigurnosnih i higijenskih" uvjeta koje im zakon mora garantirati. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa ocijenili su u svojoj žalbi da obaveza "sigurnosti i higijene",  predviđena zakonom iz 1997. godine, ne obuhvata nužno uvjete u kojima maloljetnici u prihvatilištima spavaju ni osiguravanje higijenskih potrepština jer se oni u zakonu ne spominju. 

- Osigurati jestivu hranu u dovoljnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna bez ikakve je sumnje nužno za sigurnost djece - zaključila su tri sudca žalbenog suda u San Franciscu.

Inače, inspekcija je u policijskim prihvatilištima na granici više puta zatekla uvjete koji su ocijenjeni kao neljudski, s prekrcanim sobama, migrantima koji spavaju na podu, toaletima bez vrata i sapuna, prostorijama bez grijanja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.