NAPETOSTI Južna Koreja u stanju pripravnosti

Sjeverna Koreja ispalila dva projektila kratkog dometa

Seul apelira na Pjongyang da zaustavi ispaljivanje projektila kratkog dometa

Fena

Nove probe Pjongjanga

Foto: AFP


Sjeverna Koreja u petak je s istočne obale ispalila dva neidentificirana projektila kratkog dometa, saopćio je južnokorejski združeni vojni stožer (JCS). 

Projektili su lansirani u 8.01 i 8.16 sati ujutro po lokalnom vremenu, sa istočne obale Sjeverne Koreje iz Tongčona u Istočno more, prenosi Xinhua. 

Južnokorejski vojni štab je u izjavi naveo da su projektili praćeni i analizirani od strane obavještajnih struktura Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Južnokorejska vojska prati situaciju i u stanju je pripravnosti. Jučerašnje lansiranje projektila bio je prvo u proteklih šest dana, i šesto po redu tokom tri sedmice. Sjeverna Koreja je ove godine ispalio ukupno osam projektila, prenosi Xinhua.

Posljednje lansiranje raketa dolazi u vrijeme zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država, a koja je počela 5. augusta.

Odmah nakon ispaljivanja projektila , Čung Jui-yong (Chung Eui-yong), vrhovni savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina (Moon Jae-in), održao je hitni sastanak Ureda za nacionalnu sigurnost (NSO), navodi predsjednička Plava kuća.

Seul apelira na Pjongyang da zaustavi ispaljivanje projektila kratkog dometa kako vojne tenzije na Korejskom poluotoku ne bi eskalirale.

NA VRH

Podijeli članak na