SVIJET Objavio "Sunday Times"

Velika Britanija će se suočiti s nestašicom goriva, hrane i lijekova

Rizicima Brexita bez dogovora

Sl. M. / Avaz.ba
18.08.2019 12:22

Rizici Brexita

Foto: Arhiv

Velika Britanija suočit će se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom s Irskom i rastućim troškovima socijalne njege ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, objavio je "Sunday Times" pozivajući se na klasificirani izvještaj vlade. 

List navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u kancelariji vlade pod šifriranim nazivom "Operacija Yellowhammer", koji nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi. 

Dodaju i da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora te da su prognoze, koje je izradila vladina kancelarija, najvjerovatniji "udari", a ne najgori scenarij za Veliku Britaniju.

U tim prognozama se kaže i da čak 85 posto kamiona koji koriste prijelaze glavnih kanala "možda nisu spremni" za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok saobraćaja.

Vlada, također, vjeruje da će tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike biti vjerovatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživim, navodi "Times", komentirajući i da taj "osjetljivi" dokument daje najkompletniju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.

Komentari

NA VRH