POLJSKA

LGBT zajednicu optužio da napada škole, vrtiće, porodicu

Kritizirao zapadne zemlje u kojima je, po njegovim riječima, "sloboda likvidirana"

Kačinski: Pozdravio izjave krakovskog biskupa. Agencije

A. Ču. / Avaz.ba

19.8.2019

Čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinski (Jaroslaw Kaczynski) upozorio je u nedjelju poljsko konzervativno biračko tijelo na navodne opasnosti od LGBT zajednice, kritizirajući njezine pripadnike uoči skorih parlamentarnih izbora u oktobru i predstavljajući svoju stranku kao jedinog zaštitnika porodičnih vrijednosti.  

On je pozdravio nedavne izjave krakovskog biskupa Mareka Jedraševskog (Jedraszewski), koji je početkom avgusta taj pokret, čiji amblem prikazuje dugine boje, nazvao "duga kuga", "opasna ideologija" i "antropološka greška".

Pokreti LGBT zajednice i zahtjevi za jednakim pravima osobito se doživljavaju kao prijetnja tradicionalnoj porodici u ruralnim i konzervativnim regijama Poljske, u kojima je i najveća podrška stranci Pravo i pravda.

- Ima nekih u našoj zemlji koji žele napasti naše porodice, naše škole i vrtiće, naše živote, koji žele izbrisati našu kulturu, našu slobodu, naša prava - kazao je Kačinski na izbornom okupljanju u gradu Stalova Vola, na jugoistoku zemlje. 

Čelnik PiS-a je kritizirao zapadne zemlje u kojima je, po njegovim riječima, "sloboda likvidirana", a građane, tvrdi on, za javno izražavanje mišljenja kažnjava administracija.

PiS je u ispitivanjima javnog mnijenja u jasnom vodstvu na ljestvici preferencija uoči parlamentarnih izbora 13. oktobra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.