ŠPANIJA

Požar na Kanarskim otocima ne jenjava: Evakuirano 8.000 osoba, 16 aviona i 700 vatrogasaca suzbija vatrenu stihiju

Sve je još van kontrole

Avaz.ba

19.8.2019

Požar ne jenjava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Gotovo 8.000 osoba evakuirano je dok su se vatrogasci borili protiv požara koji je izmakao kontroli na Velikoj Kanariji na španskim Kanarskim otocima, saopćile su danas vlasti.

Vatrena stihija, koja je izbila u subotu u blizini grada Tejeda, napreduje na nekoliko frontova, potaknuta kombinacijom visokih temperatura, vjetrova i slabe vlažnosti. Vatra je do sada zahvatila planinski centralni dio otoka, ali ne i priobalna područja nakrcana turistima u ljetnim mjesecima.

- Vatra je još van kontrole. To je veoma ozbiljan požar - izjavio je Reutersu portparol službe za vanredne situacije.

Šesnaest aviona i helikopter, kao i više od 700 vatrogasaca, trenutno pokušava suzbiti vatrenu stihiju visoku i do 50 metara, saopćile su vlasti.

Više od 3.400 hektara zemljišta je izgorjelo, a vatra se širi prema parku prirode Tamadaba, u kome se nalaze neke od najstarijih borovih šuma na otoku.

Gotovo 400 vatrogasaca provelo je noć boreći se s vatrom, u nadi da će je ugasiti dok se širi prema naseljenim regijama.

Zbog današnjeg požara, drugi put je stanovništvo Tejeda evakuirano u ovom mjesecu zbog vatrene stihije, prenosi agencija Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.