SVIJET

Britanija gotovo sigurno srlja u ekonomski ponor, predviđa se apokaliptični scenarij

Boris Džonson ove sedmice odlazi u Francusku i Njemačku

Boris Johnson. Agencije

N. Če. / Avaz.ba

19.8.2019

Boris Džonson (Boris Johnson) zatražit će od lidera Evropske unije nove pregovore. Vijest je došla nakon što je u medije procurio dokument o tome šta čeka Veliku Britaniju ako izađe iz EU bez dogovora, redovi za benzin, nestašica jogurta i inzulina, haos u lukama.

Novi britanski premijer tražit će nove pregovore iako su mu evropski lideri više puta ponovili da novih ustupaka neće biti. I iako je postao premijer insistirajući da će Velika Britanija izaći iz EU što prije, 31. oktobra, pa i bez sporazuma.

Boris Džonson ove sedmice odlazi u Francusku i Njemačku na svom prvom službenom putovanju na funkciji britanskog premijera. U utorak bi se trebao sastati s Emanuelom Makronom ( Emmanuelom Macronom) u Parizu, a u srijedu u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Krajem sedmice bi trebao učestvovati na sastanku zemalja G7 u Francuskoj.

Izgledan haos

Ipak, iz ureda britanskog premijera kažu da će na sastancima u Francuskoj i Njemačkoj biti vrlo malo rasprave o Brexitu.

Sunday Times objavio je da bi nekontrolirani Brexit, bez prijelazne faze i novog sporazuma, doveo do nestašica hrane, lijekova i goriva.

Protivnici Brexita bez dogovora upozoravaju da bi zemlja u tom slučaju mogla doći u izuzetno tešku situaciju. U analizi koju je pripremilo britansko Ministarstvo financija upozorava se da Velika Britanija može očekivati mjesece nereda u svojim lukama, uz povratak tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske, zato što Irska ostaje u EU. Zbog izlaska iz EU svakako će rasti cijene svježe hrane, a dijelom će doći do nestašica.

Teže će biti nabaviti inzulin i cjepivo protiv gripe. Zbog postroženja graničnog režima putnici će kasniti na evropska odredišta, bit će otežan promet kroz eurotunel i Dover. Britanci procjenjuju da možda i 85 posto njihovih kamiona koji prelaze kanal nije spremno za pravu granicu u Francuskoj, što znači da bi poremećaji u lukama mogli potrajati i do tri mjeseca prije nego što se promet uspije normalizirati na nivou 59 do 70 posto od ove sadašnje.


Irska zamka

Britanski parlament tri je puta odbio sporazum koji je tereza Mej (Theresa May) postigla s EU u decembru. Nakon tog neuspjeha Džonson je postao novi predsjednik vlade i šef Konzervativne stranke.

Sam Džonson stalno ponavlja da će Velika Britanija izaći iz EU 31. oktobra, sa sporazumom i bez njega. On će pokušati nagovoriti evropske lidere da popuste i prihvate nove pregovore, no za takvo nešto ima minimalne šanse, ocjenjuje BBC.

Čelnici EU višekratno ponavljaju da nema više ustupaka niti postoji čarobno rješenje po kojem bi Velika Britanija sa Sjevernom Irskom izašla iz EU a da istovremeno ostane nevidljiva granica između jedne i druge Irske.





Corbyn zove

To bi značilo da Johnson svjesno koristi svoj radikalizam kako bi natjerao EU da Britaniji dade još vremena da se izvuče iz kaše u koju je upala kad su većinski glasali za Brexit.

Boris Džonson također će ove sedmice razgovarati s irskim premijerom Leom Varadkarom i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Laburistički lider Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) ponovio je svoj poziv zastupnicima u parlamentu da rade zajedno da zaustave "tvrdi" Brexit, onaj koji bi nastupio bez dogovora i bez prijelaza. On je pozvao da se sruši Borisa Džonsona i imenuje prijelazni premijer, koji bi odgodio Brexit, sazvao prijevremene izbore i novi referendum.

Grupa od više od 100 zastupnika pisala je Džonsonu pozivajući na hitro sazivanje parlamenta kako bi raspravili situaciju.

- Suočavamo se s nacionalnom opasnošću, parlament mora biti sazvan u avgustu i zasjedati trajno do 31. oktobra da bi se čuo glas naroda, i da bi postojao odgovarajući nadzor vlade - poručuju zastupnici u pismu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.