SAOPĆENJE

Stejt department: Pompeo savjetovao Beograd da obnovi dijalog s Prištinom koji vodi uzajamnom priznanju

Vučić i Pompeo. Agencije

N. Če. / Avaz.ba

21.8.2019

Državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) je tokom susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi dijalog s Prištinom, saopćio je Stejt department.

- Pompeo je ponovio da obje strane treba da izbjegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije te da se angažiraju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da bi se postigao dogovor i iskoristili potencijali obje zemlje - navedeno je u saopćenju.

Kako je istaknuto, Pompeo i Vučić su razgovarali o zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona zapadnog Balkana te o kontinuiranoj američkoj podršci evropskim integracijama Srbije.

Podsjećamo, Vučić je nakon sastanka s Pompeom rekao da su odnosi Beograda i Prištine bili glavna tema razgovora, s fokusom na takse koje je uvelo Kosovo.

- Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i pod svaku cijenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju - rekao je Vučić.

On je kazao kako je američki državni sekretar želio da čuje šta je to što Srbija misli, prije svega po pitanju rješavanja kosovskog problema.

- Rekao sam, čini mi se, na najkraći način, koja je to pozicija Srbije - naveo je, između ostalog, Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.