BRAZIL U ponedjeljak nad Sao Paulom usred dana oko sat vladala potpuna tama

Kataklizma čovječanstva: Amazonski požari vide se iz svemira

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju predsjednika Bolsonara

A. Ču. / Avaz.ba
22.08.2019 09:14

Satelitski snimci

Foto: NASA

Brazilska svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazonsku prašumu kao posljedica sječe šuma u odnosu na prošlu godinu porastao za 83 posto.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio sedmicu nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC.

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paulom, gdje je usred dana oko sat vladala potpuna tama. To se dogodilo pošto je snažan vjetar donio dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2.700 kilometara.

Amazonska prašuma, najveća na svijetu, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma. U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka.

Agencija je izvijestila da više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, a njihov je broj nešto manji u državama Mato Groso i Para.

Šumski požari u Brazilu najčešći su za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke.

Komentari

NA VRH