ISTRAŽIVANJE

Učestali rasistički napadi u Velikoj Britaniji na učenike iz istočne Evrope

Učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prijevozu

77 posto učenika izloženo napadima. Arhiv

Srna

22.8.2019

U školama u Engleskoj i Škotskoj povećan je nivo rasizma i ksenofobije prema učenicima iz istočne Evrope nakon referenduma o Brexitu 2016. godine, rezultati su najnovijih istraživanja.

Britanski dnevnik "Guardian" piše da rezultati istraživanja koje je predvodio Univerzitet "Strathclyde" pokazuju da je 77 posto ispitanih učenika izjavilo da su bili izloženi rasizmu, ksenofobiji ili nasilništvu. 

Prema rezultatima istraživanja, 49 posto učenika reklo je kako su napadi bili učestaliji nakon referenduma održanog 2016. godine.

List piše da su učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prijevozu. Zabilježeno je i nekoliko fizičkih napada, ali djeca ističu da se većina incidenata desila u školi.

Pojedini učenici su optužili prosvjetne radnike jer ignoriraju slične incidente te da se određeni broj njih smijao i pridružio uvredama.

Autor izvještaja Danijela Sajm (Sime), koja je rezultate nedavno objavila na konferenciji Evropskog socijološkog udruženja u Mančesteru, ističe da napadi i neintervencija pojedinih prosvjetnih radnika utječu na mentalno zdravlje učenika i izaziva osjećaj da ne pripadaju Velikoj Britaniji.

Istraživači su izvršili ispitivanje između oktobra 2016. i maja 2018. ispitali su više od 1.000 učenika koji imaju između 12 i 18 godina.

Učenici su, uglavnom, bili iz Poljske, Rumunije i Litvanije, a u Britaniji žive najmanje tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.