FRANCUSKA

"Žuti prsluci" pridružuju se učesnicima "Kontra G7"

Vlasti su dozvolile da se aktivisti različitih grupacija okupe u Andeju i Irunu

''Žuti prsluci'' održavaju redovna okupljanja. Agencije

G. M. / Avaz.ba

22.8.2019

Aktivisti pokreta protiv globalizacije i klimatskih promjena udružuju se sa "žutim prslucima" i baskijskim nacionalistima pred samit Grupe sedam (G7) u francuskom gradu Bijaricu.

Na samitu "Kontra G7" u francuskom gradu Andej i španskom Irun, koji su udaljeni oko 30 kilometara od mjesta održavanja samita lidera G7 u Bijaricu, 50 nevladinih organizacija sastaje se u znak protesta zbog ekonomske i klimatske politike svjetskih lidera i da bi iznijeli alternativna rješenja.

- Cinizam susreta lidera G7 ogleda se u tome da će nejednakost biti centralna tema događaja, ali istina je da politika upravo tih zemalja stvara i jača nejednakost - rekao je portparol pokreta "Alternativa G7" Sebastijan Bajol (Sebastien Bailleul).

Bajol je istakao da ne vidi nikakvu kontradikciju u tome što aktivisti pokreta protiv globalizacije sarađuju sa "žutim prslucima".

On je dodao da je pokret za nezavisnost Baskije u Španiji odustao od nasilja.

Demonstranti će se vrlo teško približiti liderima tokom njihovog susreta od subote, 24. avgusta, do ponedjeljka, 26. avgusta, jer će Francuska rasporediti 13.200 policajaca uz podršku vojske i bespilotnih letjelica, prenosi Srna.

Vlasti su zato dozvolile da se demonstranti i aktivisti različitih grupacija okupe u Andeju i Irunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.