KATASTROFA Broj požara, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 posto

Bolsonaro: Nemamo novca da ugasimo amazonske požare

Najveća prašuma na svijetu ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja

I. K. / Avaz.ba
22.08.2019 23:43

Broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao je za 83 posto. 

Brazilska svemirska agencija je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavila sedmicu nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro (Jair) otpustio šefa te institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, prenose svjetski mediji. 

- Amazonija je veća od Evrope. Kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području? Nemamo sredstava za to - priznao je Bolsonaro. 

Podsjetimo, on je za požare okrivio nevladine organizacije, iako, kako i sam tvrdi, da ne može dokazati da nevladine organizacije, kojima je srezao finansiranje, pale vatru.  

Bolsonaro je u nekoliko navrata kazao kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima kako bi se dopustilo rudarstvo i firmama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse. 

Ranije ovoga mjeseca, Norveška i Njemačka prekinule su finansiranje nekih projekata čiji je cilj bilo zaustavljanje deforestacije Brazila nakon što su alarmirane da se mijenjaju uvjeti po kojima se biraju projekti. 

Upitan o gubitku novca, Bolsonaro je tada rekao: Brazil to ne treba. 

Aktivisti krivca vide u Bolsonaru

Inače, Amazon je najveća prašuma na svijetu i ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja.   

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma.

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka. 

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. 

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od januara do avgusta ove godine u brazilskom dijelu Amazonije izbilo je više od 72.000 požara.

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara. 

Komentari

NA VRH