SVIJET

Sjeverna Koreja spremna i za dijalog, ali i za konfrontaciju sa SAD

Tramp i Kim dogovorili nastavak pregovora o denuklearizaciji

Sjeverna Koreja. Arhiv

Fena

23.8.2019

Sjeverna Koreja je spremna i za dijalog, ali i za konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho u izjavi koju prenosi državna novinska agencija KCNA.

- Ukoliko SAD još sanjaju o tome da sve postignu sankcijama, moramo ili da ih pustimo da sanjaju ili da im srušimo snove. Ako pokušavaju da nam se suprotstave sankcijama i ne napuste takav konfrontirajući stav, to će biti njihov pogrešan proračun - rekao je Ri.

On je optužio američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) da "nadvija tamnu sjenku" nad razgovore između dvije zemlje, tvrdeći da je Pompeo više zainteresiran za vlastite političke ambicije nego za aktuelnu vanjsku politiku SAD.

- Već smo dali dovoljno objašnjenja da nas američka strana može razumjeti, a dali smo i dovoljno vremena i maksimalnog strpljenja. Spremni smo i za dijalog i za odbranu - navodi Ri uz ocjenu da SAD "žalosno griješe ako i dalje ostaju pri sankcijama i ne odustaju od svog konfrontacijskog stava".

Lideri SAD i Sjeverne Koreje Donald Tramp (Trump) i Kim Jong-un dogovorili su na sastanku u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje u junu nastavak pregovora o denuklearizaciji na nivou radnih grupa, ali oni još nisu počeli.

Dvojica lidera su se sastala tri puta, u Singapuru, Hanoju i u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje.

Na drugom samitu u februaru u Hanoju Tramp je odbio zahtjev Kima da ublaži oštre sankcije protiv Pjongjanga u zamjenu za raspuštanje sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.