RUSIJA

Putin najavio recipročne mjere na američko ispaljivanje "tomahawka"

Oružje ispaljeno s univerzalnog sistema Mk-41 za lansiranje u Kaliforniji

Vladimir Putin. Fena

Fena

23.8.2019

Ruske oružane snage opsežno će razmotriti nedavnu raketnu probu SAD nakon što su napustile historijski sporazum IINF i procijenit će poduzimanje recipročnih mjera. Moskva, ipak, tvrdi da ne namjerava ulaziti u utrku u naoružanju.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu odbrane i ostalim državnim tijelima da "prostudiraju nivo prijetnje koji predstavljaju te američke akcije i da poduzmu iscrpne mjere u pripremama za simetrični odgovor".

Putin je to izjavio nekoliko dana nakon što je američka vojska testirala krstareći projektil tipa "tomahawk", koji je letio oko 500 kilometara prije nego što je pogodio svoju metu.

To oružje, ispaljeno s univerzalnog sistema Mk-41 za lansiranje u Kaliforniji, zabranjeno je na osnovu Sporazuma o zabrani ispaljivanja raketa srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine iz koga su se SAD zvanično povukle 2. avgusta.

- Iako je Vašington odlučno negirao mogućnost da je raketa "tomahawk" ispaljena s kopnene platforme Mk-41, sada ne može "negirati" da je prekršio sporazum - izjavio je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.