SVIJET Ruska kompanija Aurus

Rusija počela s prodajom "Putinove limuzine": A, nije ni skupa!

Ta limuzina bi trebalo da postane nasljednik limuzina ZIL, koje su decenijama prevozile sovjetske lidere

Avaz.ba

"Senat Aurus": Cijena 274.000 dolara

Foto: Agencije


Ruska kompanija Aurus, prvi postsovjetski ultraluksuzni automobilski brend, otvorila je izložbeno-prodajni salon u Moskvi.  Ovu marku automobila favorizuje ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je jednu od limuzina "Aurus" koristio tokom svoje prošlogodišnje inauguracije za predsjednika. 

Ta limuzina bi trebalo da postane nasljednik limuzina ZIL, koje su decenijama prevozile sovjetske lidere, navodi agencija Rojters.

Ciljna grupa kupaca limuzine "Aurus", čija je cijena 18 miliona rubalja, vrtoglavih 274.000 dolara, uglavnom su klijenti u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, ali je namijenjena i evropskim i kineskim kupcima.

- Očekujemo da se sličan salon otvori u Kini u periodu od 2020. do 2021. godine - rekao je ruski ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov tokom ceremonije otvaranja salona u Moskvi.

Ruska država je u projekat limuzine "Aurus" od 2013. godine uložila preko 12,4 milijarde rubalja ili 189 miliona dolara. Vozilo je proizveo Ruski istraživački institut, poznat po akronimu NAMI, u partnerstvu sa ruskim proizvođačem automobila Solers.

Na današnjoj ceremoniji predstavljen je model limuzine "Senat Aurus".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na