SVIJET

Cijela Rusija stala u odbranu sestara koje su ubile svog oca: Zlostavljao ih godinama, sada svi traže njihovu slobodu

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerice su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem

Avaz.ba

23.8.2019

Nakon hapšenja sestara Angeline (18), Marie (17) i Krestine (19), istraga je pokazala da je sestre Hačaturjan njihov 57-godišnji otac Mikhail godinama teško psihički i fizički zlostavljao.

Tri su sestre optužene za ubistvo, a suđenje i eventualna kazna koja ih čeka postali su predmetnom užarene rasprave u Rusiji. Čak 300 hiljada ljudi u međuvremenu je potpisalo peticiju kojom se traži njihovo puštanje na slobodu, piše BBC. 

Otac ih je godinama teško mučio i seksualno zlostavljao

Navečer 27. jula 2018. godine, Mikhail Hačaturjan jednu je po jednu u svoju sobu pozvao Krestinu, Angelinu i Mariu. Izgrdio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.  

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerice su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne ozljede glave, prsa i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana.

Tri su sestre odmah potom nazvale policiju koja ih je uhitila na licu mjesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatvoreništvu i seksualno napastovao.

U optužnicama protiv tri sestre stoje i dokazi o tom zlostavljanju. 

Rusi traže da se sestre puste na slobodu

Slučaj je na noge digao cijelu Rusiju, a udruge za zaštitu ljudskih prava od prošle godine apeliraju na vlasti da se tinejdžerice puste na slobodu 'jer nisu kriminalci nego žrtve'.   

No, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve obiteljskog nasilja. Naime, piše BBC, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prijestupniku koji prvi put premlati člana obitelji, ali ne dovoljno teško da ga 'smjesti' u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dva tjedna.

U praksi, ruska policija slučajeve obiteljskog nasilja tretira kao 'obiteljske probleme' i najčešće ne intervenira. 

Majka tri tinejdžerice, Aurelia Dunkuk, koja je također bila žrtva nasilja svog supruga, u više ga je navrata prijavljivala policiji, kao i njegovi susjedi. No, ne postoje dokazi da je policija ikad intervenirala.

Za vrijeme ubistva, majka nije živjela s obitelji, a otac je kćerima zabranio da budu u kontaktu s njom.

Psihološko vještačenje tinejdžerica pokazalo je da su živjele u izolaciji te da boluju od PTSP-a.

Sestrama prijeti do 20 godina zatvora

Slučaj sestara Hačaturjan razvijao se sporo. One više nisu u pritvoru, ali su pod brojnim restrikcijama. Ne smiju pričati s novinarima, ali ni međusobno.  

Tužiteljstvo tvrdi da je ubojstvo 57-godišnjaka bilo izvršeno s predumišljajem s obzirom da je on spavao dok su sestre sve pomno isplanirale. Njihov je motiv, kaže tužiteljstvo, bila osveta.

Ukoliko budu osuđene pod tom optužnicom, sestrama prijeti do 20 godina u zatvoru - Angelina je rukovala čekićem, Maria nožem, a Krestina suzavac.  
Odvjetnici sestara kažu da je ubojstvo bilo čin samoobrane. I zaista, ruski zakoni dopuštaju samoobranu, ne samo u slučajevima 'neposredne agresije', već i u slučajevima 'kontinuiranog zločina', poput talačkih situacija u kojima se žrtvu muči.  

Obrana dakle inzistira da je u pitanju bio 'kontinuirani zločin' te da bi sestre trebalo pustiti na slobodu s obzirom da je dokazano da su teško i sustavno zlostavljane od 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.