SVIJET

Nezabilježen napad američkog predsjednika na guvernera centralne banke srušio Wall Street

Ljutita reakcija

Wall Street. Agencije

Avaz.ba

24.8.2019

Neočekivana eskalacija trgovinskog rata između SAD i Kine i ljutita reakcija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donalda Trumpa) na govor predsjednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) oštro je spustila berzovne indekse na Wall Streetu, koji su tako pretrpjeli gubitke i četvrtu sedmicu zaredom, dok raste strah investitora da se kraju približava decenijama dug privredni uspon. 

Iako je tokom sedmice Wall Street bio na putu blagog oporavka, eskalacija trgovinskog rata, kao i do sada nezabilježeni, oštri napadi nekog američkog predsjednika na čelnika Feda, rezultirali su gubicima četvrtu sedmicu zaredom.

Dow Jones indeks potonuo je tako prošle sedmice za 0,99 posto, na 25.628 bodova, a Nasdaq za 1,87 posto, na 7.751 bod.

Kina je, naime, jučer, najavila da će u znak odmazde na ranije najavljene dodatne američke carine na svoj izvoz u SAD, uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, prvi put i na sirovu naftu. Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra, uvesti carine u rasponu od pet do deset posto na 5.078 proizvoda iz SAD, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Najavljene su i 25-postotne carine na uvoz automobila iz SAD te petpostotne carine na uvoz automobilskih dijelova, koje će stupiti na snagu 15. decembra.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trampa, koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz.

Američki predsjednik Donald Tramp odmah je oštro reagirao, poručivši putem Twittera da SAD ne treba Kinu.

- Našim snažnim američkim kompanijama stoga je naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate kući i svoje proizvode prave u SAD - napisao je Tramp na Twitteru.

Nejasno je po kojem bi zakonu Tramp mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje. Kasnije je Tramp najavio i dodatne carine u visini od pet posto na kinesku robu vrijednu 550 milijardi dolara.

Uz eskalaciju trgovinskog rata, investitore na globalnim berzama već neko vrijeme muče i druge neizvjesnosti - nastavljeni protesti u Hong Kongu, izbijanje političke krize u Italiji i nastavljena trakavica u vezi s britanskim Brexitom.

Najviše se uzdaju u to da će Fed nastaviti sa snižavanjem kamatnih stopa, nakon što je  ključnu kamatnu stopu snizio za 0,25 postotnih bodova prvi put u posljednjoj deceniji.

- Tramp se čini gnjevnim zato što je Kina reagirala na ono što su SAD učinile. Sada ima mini napad bijesa i ljut je na sve. Ljut je na Kinu, a krivicu za tržište i ekonomiju pokušava svaliti na Pauela - kaže David Kac (Katz) iz "Matrix Asset Advisorsa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.