SVIJET

Tramp uzvratio: Ponovo najavio carine na francuska vina

Ne želi da Francuska ide okolo i uvodi takse

Donald Tramp odgovorio Francuskoj. Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

24.8.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) najavio je nove carine na francuska vina, nakon što je Pariz najavio takse američkim tehničkim gigantima.

- Ne želim da Francuska ide okolo i uvodi takse američkim velikim kompanijama, jer je to nekorektno. Ako oni to stvarno urade, mi ćemo oporezovati njihovo vino ili ćemo učiniti nešto drugo - rekao je Tramp.

On je dodao da Amerikanci mogu oporezivati te firme, a ne Francuzi.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Le Maire) upozorio je ranije da ne treba miješati pitanje takozvanih digitalnih taksi koje Pariz hoće da uvede američkim kompanijama i takse na francusko vino.

Francuski ministar poljoprivrede Didje Gijom (Didier Guillaume) rekao je ranije da je potpuno moronski pokušaj američkog predsjednika da uvede takse na vina iz Francuske zbog taksi američkim gigantima.

- To je potpuno apsurdno da ako vi oporezujuete "Google", "Amazon", "Facebook" i "Apple", oni će oporezovati vaše vino - rekao je Gijom za francusku medijsku mrežu BFM.

Tramp se oglasio i na Twitteru.

– Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog – navodi se u Trampovom tvitu.

Povodom te izjave, Gijom je rekao da američka vina nisu bolja od francuskih.

Podsjetimo, Tramp je prošle sedmice razgovarao s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) te je izrazio zabrinutost zbog uvođenja poreza na digitalne usluge.

Inače, porez na digitalne usluge najavile su i Austrija, Španija i Velika Britanija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.