FRANCUSKA Neplanirani ručak dvojice zvaničnika

Poseban gost na ručku kod francuskog predsjednika: Čija je vina Makron poslužio Trampu

U obraćanju novinarima na tečnom engleskom jeziku, Makron je Trampa nazvao "vrlo posebnim gostom"

G. M. / Avaz.ba
24.08.2019 15:06

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ugostio je danas svog američkog kolegu Donalda Trampa (Trump) na neplaniranom ručku, uoči službenog otvaranja samita G7 na jugozapadu Francuske.

Dvojica čelnika ručala su na terasi u ukrašenom Hotelu du Palais u atlantskom ljetovalištu Bijaric, samo dan nakon što je Tramp ponovio svoju prijetnju da će uvesti carine na francusko vino u znak odmazde zbog novog poreza na velike američke tehnološke kompanije.

Neplanirani je ručak, kako se čini, pokušaj Makrona da samit započne na dobrim osnovama nakon napetosti u odnosima između SAD i Evropske unije.

U obraćanju novinarima na tečnom engleskom jeziku, Makron je Trampa nazvao "vrlo posebnim gostom".

Kazao je da će razgovarati o nizu gorućih međunarodnih pitanja, uključujući suprotstavljanje Iranu zbog njegovih ambicija za razvoj nuklearnog oružja, te je naglasio da je potrebna "snažna koordinacija".

Tramp je rekao da oni imaju mnogo toga zajedničkog i da su dugo vremena prijatelji.

Inače, na društvenim mrežama pojavili su se zanimljivi komentari o tome čija je vina Makron poslužio Trampu, a upravo u vezi s najavljenim carinama. 

Naime, na fotogragijama se moglo vidjeti da pred njima stoje čaše za vina koje su u trenutku fotografiranja još bile prazne. 

Komentari

NA VRH