SVIJET

Tramp sada želi konzulat na Grenlandu

Plan američke spoljne politike

Donald Tramp. Agencije

Avaz.ba

24.8.2019

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) planira otvoriti američki konzulat na Grenlandu, a usred sve većeg strateškog i ekonomskog interesiranja za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku, prijestonici Grenlanda, dio je plana američke vanjske politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenose agencije.

- SAD imaju strateški interes za unapređivanje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona - navodi se u pismu upućenom kongresnom Odboru za vanjske poslove.

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose s grenlandskim zvaničnicima i društvom.

U pismu se navodi da će konzulat biti ključna komponenta napora SAD za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unapređivanje američkih interesa na Grenlandu.

Stejt department naveo je da je već odredio službenika za poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira zaposliti lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u konzulatu do 2020. godine biti sedam zaposlenih.

Tramp je prošle sedmice izazvao diplomatski spor s Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

Sjedinjene Države otvorile su konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske. Zatvoren je 1953. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.