ODŠTETA Dvostruko više od njemačkog godišnjeg BDP-a

Poljski građani od Njemačke namjeravaju tražiti 880 milijardi eura

U Drugom svjetskom ratu poginulo je otprilike šest miliona poljskih građana

A. Ču. / Avaz.ba
24.08.2019 19:13

Poljaci su pretrpjeli ogromne štete

Foto: Arhiv

Kad je brujanje njemačkih bombardera u zoru 1. septembra 1939. probudilo 11-godišnju Zofiju Burhacinsku (Burchacinsku), mislila je da čuje krave. Ni njezina majka nije očekivala da upravo počinje rat, vjerovala je da je riječ o ranije planiranim vježbama.

Vijelun je bio prvi grad bombardiran u Drugom svjetskom ratu. Tada se nalazio samo 21 kilometar od njemačke granice, nije imao vojsku, protuzračnu odbranu ni industriju. Poginulo je nekoliko stotina građana.

Burhacinska se u grad vratila 1945. i više ga nije prepoznala.

Danas 91-godišnja Burchacinska jedna je od mnogih Poljakinja koje vjeruju da Njemačka mora isplatiti ratnu odštetu.

Prema anketi novina "Rzeczpospolita" iz maja, gotovo polovica Poljaka podržava ideju da se od Njemačke zatraže reparacije. Gotovo četvrtina njih tome se protivi.

- Rat koji su započeli Nijemci jako je osiromašio zemlju - kazala je Burhacinska. 

Pitanje ratne odštete ponovno je pokrenuto 2015. kada vlast preuzima stranka Pravo i pravda (PiS). Parlamentarni odbor koji predvodi njezin zastupnik Arkadijuš Mularčik (Arkadiusz Mularczyk) trenutno procjenjuje koliku je štetu Poljska pretrpjela u ratu.

Neslužbena brojka, temeljena na poslijeratnom izvještaju prilagođenom inflaciji, trošak procjenjuje na više od 880 milijardi dolara.

Čak i ako se od te brojke oduzme gotovo bilion eura koju je Njemačka već isplatila, ova golema brojka dvostruko je veća od njemačkog godišnjeg BDP-a.   

Poljska je tokom rata pretrpjela strahovite ljudske žrtve i materijalne gubitke. Poginulo je otprilike šest miliona poljskih građana. Uništen je velik broj gradova i sela.

Komentari

NA VRH