SAMIT G7

SAD i Japan načelno dogovorili trgovinski sporazum: Carine na automobile ostaju nepromijenjene

Smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika

Sastanak G7. AFP

Fena

26.8.2019

Sjedinjene Američke Države i Japan načelno su pristali na osnovne elemente trgovinskog sporazuma, a američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i japanski premijer Šinzo Abe rekli su kako se nadaju da će sporazum potpisati u Njujorku sljedećeg mjeseca.

Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.

Američki ministar trgovine Robert Lajtajzer (Lightizer) rekao je da su u sporazum uključeni poljoprivreda, carine za industrijske proizvode i digitalna trgovina.

Carine na automobile ostaju nepromijenjene.

- To je jako velik posao i postigli smo načelni dogovor. To su milijarde i milijarde dolara. Nevjerovatno za poljoprivrednike - kazao je Tramp novinarima prilikom zajedničke objave s Abeom na samitu G7 u Francuskoj.

Abe je kazao kako ostaje još dio posla koji se treba obaviti, ali je izrazio optimizam u vezi sa zaključenjem sporazuma do zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda sljedećeg mjeseca.

- Još preostaje dio posla koji moramo obaviti. Moramo finalizirati ime trgovinskog sporazuma i finalizirati sadržaj samog sporazuma - rekao je on.

- Međutim, želimo biti sigurni da će naši timovi ubrzati obavljanje preostalog posla da bi postigli cilj potpisivanja sporazuma na marginama Generalne skupštine UN-a krajem septembra - kazao je Abe.

Tramp želi pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni trgovinskim ratom s Kinom, odnosno kineskim carinama na njihove proizvode.

Dio pogođenih poljoprivrednika nalazi se u saveznim državama koje nemaju jasnu opredijeljenost za demokrate ili republikance (swing states), a koje su potrebne Trampu da bi postao predsjednik 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.