TENZIJE

Brazil ne želi pomoć G7: Hvala, ali su možda ta sredstva relevantnija za pošumljavanje Evrope

44.000 vojnika angažirano u gašenju vatre

Makron: Za pomoć Amazoniji 22 miliona dolara. AFP

Srna

27.8.2019

Vlada Brazila saopćila je da će odbiti ponudu članica G7 da upute novčanu pomoć za borbu protiv požara u Amazoniji. Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je bio domaćin samita G7 u Bijaricu, rekao je kako će u tu svrhu biti izdvojeno 19,2 miliona dolara. 

Brazilski zvaničnici nisu objasnili zašto odbijaju ovaj novac, ali je predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) ranije optužio Francusku da se prema Brazilu odnosi kao prema koloniji.

Ministar odbrane Fernando Azevedo e Silva izjavio je da požari nisu izvan kontrole i da je 44.000 vojnika angažirano u gašenju vatre i djelovanju povodom krivičnih djela protiv prirodne okoline u Amazoniji. 

Komentirajući ponudu G7, šef Bolsonarovog osoblja Oniks Lorenconi (Onyx Lorenzoni) rekao je sajtu Globo: "Hvala, ali su možda ta sredstva relevantnija za pošumljavanje Evrope." 

On je dodao da bi Brazil mogao očitati lekciju "bilo kojoj zemlji" o zaštiti starih šuma. Vladin portparol rekao je da bi Bolsonaro mogao posjetiti region Amazonije tokom ove sedmice da bi provjerio napore koji se ulažu u gašenju požara. 

U ovom trenutku u Brazilu gori rekordan broj požara, uglavnom u Amazoniji, navodi se u podacima državne agencije za svemirska istraživanja "Inpe". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.