PORUKE

Paulo Koeljo se izvinio francuskom predsjedniku

Dok Amazonija gori, oni nemaju nikakvih argumenata i samo vrijeđaju, poriču i govore besmislice samo da ne bi snosili odgovornost

Koeljo: Iskazao razočarenje. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

27.8.2019

Oprostite mi, oprostite mi hiljadu puta, izvinio se brazilski pisac Paulo Koeljo (Paulo Coelho) za uvrede i nediplomatske izjave koje je Francuskoj uputio predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) u vezi s krizom koju su potaknuli požari u Amazoniji.

Na Twitteru je usput formiran pokret podršške francuskoj prvoj dami Brižit Makron (Brigitte Macron) čijem se fizičkom izgledu narugao Bolsonaro u izjavama za koje je Emanuel Macron ocijenio da izražavaju "krajnje nepoštovanje". 

- Ovo je žalosna videosnimka kojom se ispričavam mojim francuskim prijateljima zbog krize, rekao bih zbog Bolsonarove histerije prema Francuskoj, francuskom predsjedniku i njegovoj supruziporučio je Coelho u snimci objavljenoj na Twitteru.

Pisac rođen u Rio de Žaneiru 1947. jedan je od najčitanijih autora u svijetu, a njegov "Alhemičar" je prodan u više desetina miliona primjeraka.

- Dok Amazonija gori, oni nemaju nikakvih argumenata i samo vrijeđaju, poriču i govore besmislice samo da ne bi snosili odgovornost. Ovo je mračno vrijeme za Brazil i proći će kao što prolazi noć (...) nudim vam svoju ispriku - dodao je pisac koji je UN-ov "ambasador mira".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.