MOSKVA

Rusija i Turska nastavljaju saradnju u oblasti odbrambene industrije

Odnosi dvije zemlje razvijaju se na temeljima prijateljstva, obostranog poštovanja i interesa

Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

27.8.2019

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je danas s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o saradnji dviju zemalja u oblasti odbrambene industrije, kao i o drugim regionalnim i globalnim pitanjima, prenose svjetske agencije. 

Erdoan je kazao kako Turska želi nastaviti saradnju s Rusijom područjima odbrambene industrije, što se može odnositi na putničke, ali i na borbene avione, naglasivši da je "sve u duhu solidarnosti". Turski predsjednik je istakao i je Turska spremna sarađivati u formatu iz Astane kako bi se konačno osigurao mir u sirijskom Idlibu.  

- Sirijski Idlib, gdje je od maja ubijeno više od 500 civila, suočava se sa humanitarnom krizom. Neprihvatljivo je da u Idlibu režim pod izgovorom borbe protiv terorizma sije smrt na civile s kopna i iz zraka.  Turska snažno podržava teritorijalni integritet Sirije i ima za cilj okončanje krvoprolića - rekao je Erdogan.

Susret Erdoana i Putina u Moskvi. AFP

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin je naglasio da se odnosi dvije zemlje razvijaju na temeljima prijateljstva, obostranog poštovanja i interesa.

- Možemo provoditi zajedničke aktivnosti na avionu Su-35. Može se također sarađivati i na avionu Su-57. Postoje brojne mogućnosti u tom pogledu - rekao je Putin.

Na sastanku u Moskvi postignut je i dogovor o mjerama kako bi se uklonili teroristi iz sirijskog Idliba.

- S turskim predsjednikom smo postigli dogovor o onome što se treba uraditi kako bi se uklonili teroristi iz Idliba. Vrlo dobro razumijemo zabrinutost Turske. Potrebno je osigurati sigurnost njenih granica, to je legitimno pravo Turske - rekao je Putin.

Dvojica predsjednika, ranije danas su prisustvovali su ceremoniji otvorenja Međunarodnog sajma avijacije i svemirskih istraživanja MAKS-2019., koji se smatra jednim od vodećih događaja te vrste u svijetu. Putin je na sajmu Erdoana informirao o karakteristikama ruskog bombardera pete generacije Su-57.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.