NJUJORK

Epstajnove žrtve na sudu ogorčene: Pravda nije zadovoljena

Vladina istraga i dalje traje

Žrtve Epstajna prije suđenja. Agencije

I. K. / Avaz.ba

27.8.2019

Žene koje tvrde da ih je Džefri Epstajn (Jeffrey Epstein) seksualno napastovao, u prepunoj sudnici u Njujorku danas su pokazale bijes i tugu.  

- Osjećam se jako ljuto i tužno istovremeno jer u ovom slučaju pravda nije zadovoljena - kazala je pred Sudom Kurtni Vajld (Courtney Wild). Druga žrtva je poručila kako mu neće dopustiti da mrtav pobijedi, piše "The Guardian". 

Neke žene su se predstavile, ali neke su željele da se njihova imena ne pojavljuju u javnosti. Ipak, svima im je zajedničko nezadovoljstvo, i gađenje, koje, kako su kazale, osjećaju prema Epstajnu. 

Inače, savezni tužioci pojavili su se na saslušanju kako bi tražili od sudije Ričarda Bermena (Richard Berman) da i zvanično obustavi postupak protiv Epstajna.

Bermen je objasnio da su žrtve pozvane zbog svog "relevantnog iskustva", ali i zbog toga što su trebale biti uključene od samog početka procesa. 

Tužiteljica Morin Komi (Maurene Comey) na saslušanju je istakla kako zakon zahtijeva odbacivanje optužnice zbog Epstajnove smrti, no da vladina istraga i dalje traje.

- Odbacivanje optužnice protiv Džefrija Epstajna ni na koji način ne sprječava ili ne koči istragu koja je u toku o potencijalnim pomagačima u zavjeri - kazala je ona. 

Inače, njegovu smrt istražuju FBI, ministarstvo pravosuđa i američka agencija za zatvore.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.