BRISEL

EU ne želi komentirati previranja u Britaniji zbog Džonsonove odluke

Mi, također, nećemo špekulirati šta to znači u smislu idućih koraka

EU će procijeniti svaki prijedlog koji Britanija ponudi. Ilustracija

Fena

28.8.2019

Evropska unija značajno se distancirala od bijesnih reakcija koje je izazvala odluka britanske vlade da suspendira parlament.  

 Mina Andreeva, portparol Evropske komisije, izjavila je u srijedu da blok ne komentira unutrašnje političke procedure naših država članica.

- Mi, također, nećemo špekulirati šta to znači u smislu idućih koraka - kazala je Andreeva.

EU i Britanija pokušavaju pronaći izlaz iz slijepe ulice u pregovorima koji bi mogli prinuditi Ujedinjeno Kraljevstvo da napusti blok bez sporazuma 1. oktobra.

Šef britanskog pregovaračkog tima Dejvid Frost (David) nalazi se u Briselu radi tehničkih razgovora s evropskim diplomatima u pokušaju da se ostvari izvjestan napredak.

Andreeva je izjavila da će EU procijeniti svaki prijedlog koji Britanija ponudi "koji je kompatibilan sa sporazumom o napuštanju" postignutim s bivšom premijerkom Terezom Mej (Theresa May).

Podsjetimo, britanska vlada će zatražiti od kraljice suspenziju parlamenta nekoliko dana nakon što se zastupnici vrate s ljetne pauze u septembru. Sve to će se desiti nekoliko sedmica prije roka za Brexit 31. oktobra.

Kako otkriva BBC, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) planira održati govor pred kraljicom, u kojem će izložiti planove svoje vlade za Brexit 14. oktobra.

Međutim, to znači da britanski zastupnici vjerovatno neće imati vremena izglasati ikakav zakon koji bi spriječio Džonsona i njegovu vladu da realiziraju Brexit, bez dogovora s Briselom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.