SVIJET

Haos u Velikoj Britaniji: Više od milion građana protivi se odluci premijera Džonsona

Trenutno je to oko 1.100.000 potpisa, što znači da je parlament u obavezi da je razmotri

E. Ma. / Avaz.ba

29.8.2019

Džonsonova odluka izazvala revolt građana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Historijska odluka premijera Velike Britanije Borisa Džonsona (Johnson) da suspendira parlament, a zatim i podrška kraljice toj odluci, izazvala je revolt građana širom Ujedinjenom Kraljevstva.

Za samo 24 sata pristigao je rekordan broj potpisa na online peticiju. Trenutno je to oko 1.100.000 potpisa, što znači da je parlament u obavezi da je razmotri.

S obzirom na to da je parlament jučer suspendiran, ne zna se kako će peticija uopće biti razmotrena.

Protesti su održani u Liverpulu, Mančesteru, Edinburgu, Kardifu. Građani ističu da je ovim potezom Džonson suspendirao demokratiju i uništio mogućnost da Britanija s Unijom potpiše bilo kakav sporazum prije izlaska.

Predviđeno je da parlament bude suspendiran u periodu između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra.

Suspenzija parlamenta nije isto što i raspuštanje, što se događa pred izbore. Procedura suspenzije parlamenta nije nepoznata u britanskoj demokratiji. Ima i svoj termin – prorogacija i nju odobrava monarh.

Posljednji put kad se nešto slično dogodilo bilo je, kako piše BBC, 1948. godine. Tada je kralj, također, suspendirao parlament na zahtjev vlade da bi zaobišao otpor Doma lordova u vezi sa zakonom o parlamentu.

Vrijednost tek nedavno stabilizirane funte survala se u odnosu na euro. Za jednu funtu dobiva se tek euro i deset centi.

Britanija ima rok da iz Evropske unije izađe 31. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.