SASTANCI Razgovori u Helsinkiju

Ministri EU upozorili da Brexit bez sporazuma nije ni u čijem interesu

Lopta je sada na britanskoj strani terena

Fena
29.08.2019 15:57

Ministri EU razgovarali u Helsinkiju

Foto: AFP

Ministri Evropske unije zatražili su od Britanije da izabere "primjereni" Brexit, dok su neki od njih otvoreno izražavali brigu da bi potez premijera Borisa Džonsona (Johnson) da suspendira parlament povećao rizik od haotičnog razlaza dvije strane. 

Dok su se ministri vanjskih poslova i odbrane EU sastali u Helsinkiju, Džonsonova vlada upozorila je protivnike u britanskom parlamentu da pokušavaju da je obore i da spriječe britansko napuštanje bloka 31. oktobra.

- Još se nadamo da će biti moguće izbjeći Brexit bez sporazuma i očekujemo prijedloge britanske vlade koji bi se uklopili u sporazum o napuštanju. Nije u ničijem interesu da se realizira Brexit bez sporazuma - izjavio je holandski ministar vanjskih poslova Stefan Blok (Stephan).

Britanski parlament tri puta je odbacivao sporazum o napuštanju, dogovoren između Džonsonove prethodnice Tereze Mej (Theresa May) i Brisela, a Džonson je obećao da će ponovo pregovarati o njemu ili će Britanija napustiti blok bez sporazuma krajem oktobra.

Šef njegovog pregovaračkog tima za Brexit, Dejvid Frost (David), bio je u Briselu u srijedu radi razgovora s Evropskom komisijom, ali je Blok kazao da strane nisu uspjele da prevaziđu razlike.

- Znam da je bilo ozbiljnih razgovora u Briselu, ali još nije bilo rezultata - kazao je.

Iako je većina ministara odbila komentirati suspenziju britanskog parlamenta, tvrdeći da je to unutrašnje pitanje, austrijski ministar Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) ističe kako je sve vjerovatnije da će doći do "tvrdog" Brexita.  

- Lopta je sada na britanskoj strani terena, mi smo učinili sve što je u našoj moći da se osigura primjereni odlazak Britanije. Kada druga strana kaže da to nije moguće, ona mora znati kakve su alternative, pogotovo one suštinske - kazao je.

EU želi da Britanija iznađe rješenja za deblokiranje ratifikacije sporazuma o razlazu.

- EU je jedinstvena prema sporazumu, sada je na Britaniji da odluči o tome - izjavio je malteški ministar Karmelo Abela (Carmelo).

Finska drži rotirajuće predsjedavanje nad EU i danas je bila domaćin evropskim ministrima. 

- Podržati Brexit sporazumom ključno je pitanje ,jer ćemo se u suprotnom suočiti s negativnim posljedicama po naše ekonomije i granični saobraćaj - izjavio je finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto (Pekka Haavisto). 

Komentari

NA VRH