SVIJET

Sastali se Merkel i Abas: Pregovore voditi pod međunarodnim kišobranom

Cilj političkog rješenja je osigurati da oba naroda žive u miru i sigurnosti

Angela Merkel, Mahmud Abas. WAFA

I. K. / Avaz.ba

29.8.2019

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) započeo je danas službenu posjetu Njemačkoj. 

On se danas sastao sa njemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier) i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Na konferenciji za novinare uoči susreta s Abasom, Merkel je kazala kako je cilj političkog rješenja osigurati da i Palestinci i izraelski narod žive u miru i sigurnosti. 

- To je moguće samo rješenjem s dvije države, čak i ako se čini da je ovaj cilj teže postići - rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je naglasila da Palestinci imaju pravo na ekonomski i društveno prosperitetni život i da je pružanje perspektive ekonomskog razvoja ključno za ovaj proces. 

Merkel je istakla da će Njemačka kao najveći bilateralni međunarodni donator palestinskim teritorijima i dalje pružati podršku ekonomskom razvoju i jačanju civilnog društva.

Istovremeno, palestinski predsjednik ističe kako su Palestinci spremni pregovarati o dvodržavnom rješenju unutar granica od 1967. Požalio je zbog politike Sjedinjenih Država i zauzimanja za Izrael u nizu pitanja, rekavši da to neće pomoći stvaranju mira i sigurnosti na Bliskom istoku. 

Zato zahtijevamo da se vode pregovori pod međunarodnim kišobranom - rekao je Abas i dodao da bi grupa zemalja iz Evrope i arapskog svijeta trebala posredovati između Izraela i Palestinaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.