KOLUMBIJA

FARC-ovi radikali najavili nastavak oružane borbe

Vlasti najavile osnovanje posebn vojne jedinice koja će spriječiti ponovno pokretanje pobune

FARC. AFP

I. K. / Avaz.ba

30.8.2019

Ivan Markez (Marquez), Hesus Santrič (Jesus Santrich) i Hernan Dario Valaskez (Velasquez) - FARC-ovi radikali najavili su da će ponovno pokrenuti oružanu pobunu jer smatraju da je vlada prekršila mirovni sporazum iz 2016. godine. 

Nedugo nakon njihove objave, kolumbijske vlasti najavile su da će osnovati posebnu vojnu jedinicu koja će spriječiti ponovno pokretanje pobune. 

Kolumbijska potpredsjednica Marta Lusia Ramirez (Lucia) rekla je da će država također sudski progoniti sve one bivše pripadnike FARC-a koji ponovno uzmu oružje u ruke. 

Podsjetimo, predstavnici Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga i vlade Kolumbije u junu 2016. godine, nakon četiri godine pregovora na Kubi, potpisali su pod pokroviteljstvom UN-a dogovor o primirju i o razoružanju pobunjenika.

Bilateralno i konačno primirje stupilo je na snagu 29. augusta i 26. septembra potpisan je mirovni ugovor.

No 3. oktobra Kolumbijci su ga odbacili na referendumu. 

Nakon toga se pregovaralo o novom ugovoru koji su 24. novembra 2016. potpisali predsjednik Huan Manuel Santos (Juan) i vođa FARC-a Rodrigo Londono, ratnim imenom Timošenko, čime se završio 52-godišnji oružani sukob.

U međuvremenu je predsjednik Santos 7. oktobra dobio Nobelovu nagradu za mir za svoje zalaganje za prekid bratoubilačkog rata koji je razdirao Kolumbiju više od pet desetljeća. 

Prema mirovnom ugovoru sudionici sukoba, bili to gerilci, vojnici ili civili, neće ići u zatvor budu li govorili istinu, obeštetili žrtve i zauvijek se odrekli nasillja. Za prekršitelje je predviđena kazna do 20 godina zatvora. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.