SVIJET

Tramp: Timovi SAD i Kine sastat će se u septembru, ali carine ostaju i dalje

Do sada su nametnute carine za 250 milijardi kineskih proizvoda od početka trgovinskog rata 2018. godine

Donald Tramp. AFP

Fena

31.8.2019

Trgovinski timovi iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država nastavljaju razgovarati i sastat će se u septembru, ali povećanje carina na kinesku robu koje bi trebalo biti uspostavljeno u nedjelju neće biti odgođeno, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump). 

Američki predsjednik, koji je izmjenjivao izraze optimizma o trgovinskom sporazumu s kritiziranjem Kine zbog njene ekonomske politike, također je rekao kako misli da su trgovinski pregovori doveli do toga da Peking bude suzdržaniji u svom odgovoru na demonstracije u Hong Kongu.


Pobjeda u borbi

Carinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje i prijeti globalnom ekonomskom rastu. Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

- Pobijedit ćemo u borbi. Razgovaramo s Kinom, sastanci su zakazani, telefonski razgovori obavljeni. Pretpostavljam da sastanak u septembru i dalje ostaje, nije otkazan - rekao je Tramp.

Bijela kuća nije objavila datum tog sastanka.

SAD bi u nedjelju trebale početi ubirati 15 posto carine na dodatnih 125 milijardi dolara kineske robe, uključujući pametne satove, televizore s ravnim ekranom i obuću, a Tramp je rekao da to nije promijenjeno uprkos pomirljivijem jeziku između dviju strana posljednjih dana.

- Uključene su - rekao je Tramp o carinama.

Do sada su nametnute carine za 250 milijardi kineskih proizvoda od početka trgovinskog rata 2018. godine, a američki trgovački lanci i proizvođači to su kritizirali zbog ugrožavanja profita.

- Puno loše vođenih kompanija pokušava okriviti carine. To nisu carine, to se zove loše upravljanje - dodao je.

U petak je hongkonška policija uhapsila nekoliko demokratskih aktivista uoči masovnih demonstracija planiranih za ovaj vikend. Ranije ovog ljeta Peking je odbio prijedlog vlade Hong Konga za smirivanje demonstranata.

Tramp je u petak navečer ocijenio da bi reakcija Pekinga na proteste u Hong Kongu bila nasilnija da nije bilo trgovinskih razgovora.



Smanjivanje temperature

- Kina zaista želi postići dogovor, a to je "smanjivanje temperature u Hong Kongu".

Upitan planira li razgovarati s predsjednikom Kine, Tramp je demantirao. 

- To vam ne mogu reći, ali razgovaramo s Kinom. Ali ne mogu vam reći hoće li ili ne biti predsjednik - rekao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.