LOS ANĐELES

Ubica Roberta Kenedija izboden u zatvoru

Zvaničnici su saopćili da je navodni napadač identificiran i izoliran od ostalih zatvorenika, kao i da se očekuje istraga

Sirhan Sirhan. Agencije

Srna

31.8.2019

Sirhan Sirhan, koji zbog ubistva brata nekadašnjeg američkog predsjednika i senatora Roberta Kenedija (Kenedy) služi kaznu doživotne robije, izboden je nožem u zatvoru u San Dijegu i prebačen u bolnicu.

Američko odjeljenje za kazne i rehabilitaciju saopćilo je da su čuvari brzo reagirali i pronašli zatvorenika s povredama od uboda.

- On je prebačen u bolnicu izvan zatvora i trenutno je u stabilnom stanju - navodi se u saopćenju.

Zvaničnici su saopćili da je navodni napadač identificiran i izoliran od ostalih zatvorenika, kao i da se očekuje istraga.

Sirhan Sirhan (75), izbjeglica iz Palestine, pucao je u Roberta Kenedija 5. juna 1968. godine u kuhinji hotela "Ambasador" u Los Anđelesu, nakon što je tadašnji senator iz Njujorka proglasio pobjedu na izborima u Demokratskoj stranci u Kaliforniji održanim prethodnog dana.

Prvobitno je bio osuđen na smrt, ali kada je Kalifornija ukinula smrtnu kaznu, njegova kazna je preinačena u doživotni zatvor. 

Sirhan je rekao da je pucao u Kenedija zbog podrške koju je američki senator pružao Izraelu. 

Brat Roberta Kenedija, nekadašnji američki predsjednik Džon Kenedi (John), ubijen je u Dalastu u državi Teksas u atentatu 1963. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.