NAJJAČI OVE GODINE

Razarajući uragan pogodio Bahame: Opasna oluja ugrozit će živote

Uništene su brojne kuće s kojih su otpuhani krovovi

Sl. M. / Avaz.ba

2.9.2019

Uragan nosi sve pred sobom. Agencije

Bahame je jučer udario uragan Dorijan, koji je tokom vikenda ojačao do najjače 5. kategorije. Agencije javljaju da je time ujedno postao najsnažnija ovogodišnja oluja na svijetu.  

Prema izvještajima s terena, uništene su brojne kuće s kojih su otpuhani krovovi, dok na Floridi kreće obavezna evakuacija. 

Uragan Dorijan došao je do kopna na otoku Abako jučer oko 13 sati. Vlasti su prijavile "katastrofalne uvjete" te udare oluje od 290 km/h. Oluja se kreće na zapad brzinom od 5 km/h.

Stanovnici Abaka i Velikih Bahamskih otoka prijavili su da su im kuće poplavljene i krovovi oštećeni. Na videosnimcima zabilježenim u luci Marš na otoku Abako vide se poplavljeni putevi i drveće koje je skroz iskrivljeno i ogoljeno. 

- Želim da zapamtite da se kuće i ostala zdanja mogu ponovo izgraditi. Živote ne možemo zamijeniti - upozorio je premijer Hubert Minis (Minnis).

Rano u nedjelju po lokalnom vremenu uragan Dorijan se nalazio 55 kilometara istočno od otoka Abaka, praćen vjetrovima od 260 kilometara na sat, a dijelovi Floride već su evakuirani prije nego što oluja dostigne američko tlo.

Oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 kilometra na sat jučer je zahvatila i otok Elbov Kej.

Naređena je obavezna evakuacija oko 150 hiljada stanovnika okruga St. Džons na Floridi, koja bi trebala početi danas u 8 ujutro po lokalnom vremenu.

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat, čime će se "produžiti njegovo katastrofalno djelovanje".

Guverneri Džordžije i Južne Karoline naredili su evakuaciju stanovnika zbog uragana Dorijan, koji se približava tim državama.

Guverner američke savezne države Džordžije Brajan Kemp (Brian) naredio je obaveznu evakuaciju stanovnika nekoliko okruga.

Evakuacija bi trebala početi danas u podne po lokalnom vremenu, a odnosi se na okruge Brajan, Kamden, Čatam, Glin, LibertI i Mekintoš. 

Oko 540.000 ljudi živi na obali države udaljenoj 160 kilometara. 

Obaveznu evakuaciju naredio je i guverner Južne Karoline Henri Mekmaster (Henry McMaster), i to za cijelu obalu, što znači evakuaciju 830.000 stanovnika.

I ova evakuacija trebala bi početi danas u podne.

- Ne možemo sve da zadovoljimo, ali vjerujem da možemo pomoći da svi prežive - rekao je Mekmaster.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.