SVIJET

Iran daje Evropi rok da pristane na uvjete nuklearnog sporazuma iz 2015. godine

Nema povjerenje u učesnike dogovora

Predsjednik Rohani: Iran će proglasiti treću fazu skraćivanja svojih obaveza pod nuklearnim sporazumom. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

4.9.2019

Iran nema povjerenje u spremnost učesnika nuklearnog sporazuma da se bez odlaganja vrate punopravnom poštivanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) i zbog toga daje Evropi određeni rok da to uradi.  

Evropa ima dodatna dva mjeseca roka za pregovore, nalaženje dogovora i vraćanje svojim obavezama - saopćio je predsjednik Irana Hasan Rohani (Hassan Rouhani) danas na sastanku u kabinetu.

Rohani je rekao da će u skorijem vremenu Iran proglasiti treću fazu skraćivanja svojih obaveza koje nuklearni sporazum podrazumijeva.

Rohani je objavio u maju ove godine da Teheran prestaje s dijelom svojih obaveza pod nuklearnim sporazumom i daje ostalim učesnicima 60 dana da se vrate poštivanju tog sporazuma.

Teheran je u julu ove godine nastavio s drugom fazom suspenzije, proglašenjem obogaćenja uranija preko 3,67 posto i obećao snižavanje svojih obaveza pod sporazumom svakih 60 dana, ako ostali potpisnici nastave s neobaziranjem na svoje obaveze. Trenutni 60-dnevni rok istječe sutra.

Pitanje iranskog nuklearnog programa se pogoršalo nakon što su SAD jednostrano napustile sporazum 8. maja 2018. godine, i nakon što su uvele sankcije Iranu na izvoz nafte.  

Iz Irana su saopćili da ostali potpisnici, prvenstveno oni iz Evrope, nisu ispoštovali svoje ekonomske obaveze, tako da sporazum u trenutnom obliku nema nikakvog smisla.

Potpisnici nuklearnog sporazuma: Dva mjeseca roka za vraćanje obavezama. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.