PROTESTI

Liderka Hong Konga Keri Lam: Povlačenje zakona vlastita odluka, a ne iz Pekinga

Inicijativa njene vlade kako bi se pomjerilo s mrtve tačke

Keri Lam: Zakon će biti povučen bez potrebe za debatom ili glasanjem. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

5.9.2019

Liderka Hong Konga Keri Lam je izjavila danas da je odluka o povlačenju zakona o izručenju, koji je izazvao demonstracije koje traju mjesecima u poluautonomnoj kineskoj teritoriji, bila je inicijativa njene vlade kako bi se izašlo iz stranputice, a ne uputa iz Pekinga. 

Lam je saopćila na konferenciji za medije da kineska centralna vlada "poštuje, razumije i podržava" njenu vladu u čitavom procesu. 

Povlačenje zakona ispunjava jedan od pet ključnih zahtjeva demonstranata, koji ipak ne planiraju prekinuti demonstracije dok vlada ne ispuni sve njihove zahtjeve. Ti zahtjevi, također, uključuju nezavisnu istragu o prekomjernoj upotrebi sile od policije nad demonstrantima, bezuvjetno puštanje na slobodu svih privedenih, neoznačavanje protesta pobunom i direktni izbori za gradskog lidera.


Protesti u Hong Kongu: Neće prestati dok svih pet uvjeta ne bude ispunjeno. Arhiv

Masovni, ali mirni protest počeo je u junu, nakon što je odobren zakon da se osobe osumnjičene za krivična djela šalju u Kinu na suđenje. Vremenom su mirni protesti poprimili oblik nasilnih sukoba s policijom, te su njihovi zahtjevi porasli u širi poziv na demokratiju.

Demonstranti su bacali dimne bombe na policijske službenike prošlog vikenda na protestima, koji su odgovorili vodenim topovima, suzavcima i gumenim mecima. Skoro 1.200 ljudi je do sada privedeno na ovim protestima.

Lam je ponovila da vlada ne može ispoštovati sve zahtjeve demonstranata. Rekla je da će policijska nadzorna biti nepristrasna i najpodobnija za istragu policijske upotrebe sile.

Dodala je da će ovaj zakon biti formalno povučen bez potrebe za bilo kakvom debatom ili glasanjem u zakonodavnom vijeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.