IRAN

Teheran počeo s razvojem bržih centrifuga

Obogaćeni uranij može se koristiti za pravljenje goriva za reaktore, ali i nuklearno oružje

Iranci razvijaju nuklearne kapacitete. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

7.9.2019

Iran je počeo s korištenjem novih usavršenih centrifuga za obogaćivanje uranija, što je najnoviji korak u smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama. 

Portparol iranske nuklearne agencije Behruz Kalamvandi rekao je da je sada operativno 40 takvih centrifuga.

Kalamvandi je rekao da "sat otkucava" za druge strane da se spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine, dodajući da Iran ima kapacitet za povećanje obogaćivanja uranija više od 20 posto, iako za sada nema planove da to i učini.

- Počeli smo uklanjati limite našeg istraživačkog programa, koji su nam bili nametnuti sporazumom, i to će uključivati razvoj broj i naprednijih centrifuga, a sve to se može povući ili otkazati ako druga strana ispuni svoje obećanje - rekao je on na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Agencija UN-a za nuklearna istraživanja obaviještena o novim koracima Teherana i da ovo tijelo i dalje ima pristup svim nuklearnim lokacijama u Iranu, prenio je BBC.

Obogaćeni uranij može se koristiti za pravljenje goriva za reaktore, ali i nuklearno oružje.

Iran je prekinuo izvršavati neke svoje obaveze iz ugovora u julu kao odgovor na sankcije koje su SAD ponovo uvele kada su se povukle iz sporazuma, prenosi Srna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.