GLOBUS

Donald Tramp i dalje spreman na pregovore s talibanima: Susret bi bio historijski koliko i sporan

Prekinuo pregovore s pobunjenicima optuživši ih da nastavljaju napade u Afganistanu

Donald Tramp. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

9.9.2019

Objavom informacije da je bio spreman razgovarati s talibanima američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je još jednom pokazao spremnost na pregovore s najvećim neprijateljima, prenose agencije. 

Tramp je prekinuo pregovore s pobunjenicima optuživši ih da nastavljaju napade u Afganistanu, premda se činilo da je dogovor siguran. Ova odluka je iznenadila mnoge, ali je naišla na odobravanje onih koji su se bojali "lošeg dogovora" zbog predsjednikove žurbe da povuče američke vojnike nakon 18 godina rata. 

- Tramp je s pravom prekinuo afganistanske pregovore. Talibani odbijaju bilo kakvo primirje i nastavljaju izvoditi terorističke napade - kazao je bivši ambasador Nikolas Burns (Nicholas). 

Međutim, oštru polemiku pokrenula je njegova jučerašnja odluka da otkaže tajni sastanka u Kamp Dejvidu s "talibanskim vođama" i s afganistanskim kolegom Ašrafom Ganijem (Ashraf Ghani). 

Tri dana uoči obilježavanja 18. godišnjice napada na SAD, 11. septembra, koji su potaknuli intervenciju u Afganistanu, taj bi susret bio historijski koliko i sporan.

- U Kamp Dejvidu su se američki čelnici sastali da bi odlučili o našem odgovoru na napad koji je El-Kaida izvela 11. septembra uz pomoć talibana, usmrtivši 3.000 Amerikanaca. Nijedan taliban ne smije stupiti na to mjesto. Nikada - reagirala je na Twitteru republikanska zastupnica Liz Čejni (Cheney).

Upravo je ovom odmaralištu nedaleko od Vašingtona Džimi Karter (Jimmy Carter) 1978. zaključio mirovni ugovor između Izraela i Egipta, a Bil Klinton (Bill Clinton) 2000. pokušao postići izraelsko-palestinski dogovor.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.