VELIKA BRITANIJA

Džonsona nisu obeshrabrile blokade u parlamentu: Postizanje dogovora za Brexit 18. oktobra

Premijer obećao izlazak zemlje iz Evropske unije do kraja oktobra

Boris Džonson. AFP

Srna

9.9.2019

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) izjavio je danas kako želi postizanje dogovora za Brexit 18. oktobra i da ga nisu obeshrabrili pokušaji poslanika parlamenta da blokiraju izlazak zemlje iz EU bez dogovora.

- Apsolutno me ne obeshrabruje šta god da se desi u parlamentu. Mislim da britanski narod od nas želi da provedemo dogovoreno i da nas iz članstva izvedemo 31. oktobra - naglasio je Džonson.

On je u izjavi koju je dao uz irskog premijera Lea Varadkara istakao da on iznosi zamisli na način na kojim će biti riješeno i pitanje "bekstopa", ali da danas najvjerovatnije neće biti ostvaren napredak.

Džonson je dodao da će učiniti sve da pronađe način za postizanje sporazuma.

Irski premijer je napomenuo da će uklanjanje "bekstopa" bez adekvatne zamjene za Veliku Britaniju značiti Brexit bez dogovora.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude alternativnih dogovora za "bekstop", to će značiti novih 14 mjeseci bez dogovora, nesigurnosti za poslovanje i ljude.

Varadkar je naglasio da on neće mijenjati pravne garancije za "bekstop", koji je osiguranje da neće biti vraćene granične kontrole između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Varadkar smatra da će, ukoliko ne bude dogovora, Velika Britanija i EU morati da se vrate pregovorima kako bi riješile pitanja prava građana, finansija i granice s Irskom, te sve što je uključeno u sporazum koji je ranije usaglasila bivša premijerka Tereza Mej (Theresa May).

On je, također, upozorio da će, čak i u slučaju dogovora, svaki budući trgovinski sporazum biti "herkulovski" zadatak za Džonsona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.