RUSIJA

Putinova stranka izgubila trećinu mjesta u parlamentu, Facebook odbacio kritike o političkom marketingu

Slabiji rezultat na izborima agencije ocjenjuje kao uspješniju taktiku opozicije

Putin tokom glasanja. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

9.9.2019

Ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je oko trećinu mjesta u moskovskom parlamentu i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu Rusije.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina, jer su vlasti iz izborne utrke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti. Protesti su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, jer navodno nisu uspjeli da sakupe dovoljan broj potpisa.

Vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je opozicione pristalice da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobjedi Jedinstvenu Rusiju.

Vladajuća stranka je, s druge strane, spremila odgovor na tu taktiku – svoje kandidate je predstavila kao nezavisne, iako je riječ o političarima čija je uloga i stranačka pripadnost već decenijama ista. Slabiji rezultat Putinove partije na izborima agencije ocjenjuje kao uspješniju taktiku opozicije.

Inače, Facebook je saopćio danas da su oglašavači, a ne ova društvena mreža, odgovorni za poštovanje lokalnih izbornih zakona, nakon što je Rusija optužila ovog tehnološkog giganta da je dozvolio politički marketing tokom jučerašnjih regionalnih izbora. 

Ruska Državna agencija za telekomunikacije Roskomnadzor saopćila je da su Google i Facebook omogućili objavljivanje političkih reklama tokom glasanja iako je to zabranjeno.

Optužbe je ranije odbacio i Google, a ova kompanija saopćila je da podržava odgovorni politički marketing u skladu sa lokalnim zakonima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.