NAPADI

Dan kada su pale "kule bliznakinje": I dalje postoje brojne teorije zavjere

Prije 18 godina, 11. septembra 2001., borba s terorizmom u svijetu dobila je potpuno novu dimenziju

Piše: Avaz.ba

11.9.2019

Terorizam u SAD - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prije 18 godina, 11. septembra 2001., borba s terorizmom u svijetu dobila je potpuno novu dimenziju nakon što su teroristi iz redova El-Kaide srušili "kule bliznakinje" u Sjedinjenim Američkim Državama.

I danas postoji niz teorija o tome ko stoji iza napada 11. septembra 2001. Zvanično, iza napada stoji El-Kaida, čiji su preživjeli pripadnici tada uhapšeni. Ipak, svijet se više bavi teorijama zavjere ko bi mogao i u je čijem interesu da stoji iza terorističkih napada koji su promjenili svijet. 

Nakon napada, Bijela kuća s Džordžom Bušom mlađim (Geoge Bush) na čelu objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih desetljeća 21. stoljeća.

Akcija 19 pripadnika El-Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli s aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sječenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letjelicama. 

Prvi avion je, u 8:46 sati, udario u sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion udario je u južnu kulu, dok se treći zabio u sjedište Pentagona.


Ratni zločin

Iz "kula bliznakinja" u Njujorku samo je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo sigurno da napusti zgrade prije nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca.

Ogromne žrtve su pretrpjeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja" dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade.

Kasnije su nadležne službe SAD ocijenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed (Khalid Sheikh Mohammad), koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Suđenje Šeiku Muhamedu i još četvorici optuženih za terorističke napade 11. septembra započet će 11. januara 2021. na vojnom sudu u Gvantanamu. Optuženi su za ratni zločin i terorizam te ih se drži odgovornim za ubistvo skoro 3.000 ljudi, javlja BBC.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD, i likvidirale ga.

Sjedinjene Američke Države saopćile su, uoči obilježavanja 18. godišnjice napada 11. septembra, da uvode sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

- Na udaru sankcija je 15 lidera, osoba i entiteta povezanih s grupama kao što su Hamas, El-Kaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda - navodi se u saopćenju.

Sankcije podrazumijevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje s tim osobama.

Hronologija događaja

U 8:46 sati po lokalnom vremenu u Njujorku Boeing 767, let 11 "American Airlinesa", brzinom od 785 kilometara na sat zabija se u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra između 94. i 98. sprata. U prvim trenucima događaj se čini kao tragična nesreća.

"Tragična nesreća" postaje teroristički udar kada se u 9:03 jedan Boeing 767 (let 175 "United Airlinesa") zabija u južni toranj brzinom od 950 kilometara na sat između 78. i 84. sprata. Predsjednik Džordž Buš naziva događaje "nacionalnom tragedijom". Nakon udara počela je evakuacija tornjeva i dolazak spasilaca i vatrogasaca. Svi tuneli i mostovi koji vode u Menhetn su zatvoreni.

Treći udar bio je u 9:37. Let 77 "American Airlinesa" zabija se u zapadno krilo Pentagona, američkog ministarstva odbrane. Zračni prostor SAD je zatvoren i svi su letovi preusmjereni prema Kanadi. Evakuirani su Bijela kuća, Stejt department i zgrada Kongresa (Capitol).

U 10:03 let 93 "United Airlinesa" Boeing 757 pada jugoistočno od Pitsburga u Saveznoj Državi Pensilvaniji. Putnici, koji su čuli za napad na "kule bliznakinje", vjerovatno su onemogućili teroriste, što je uzrokovalo pad.

U 10:05 ruši se južni toranj Svjetskog trgovačkog centra zatrpavši oko 350 vatrogasaca i 60 policajaca koji su spašavali ljude u njemu. Ubrzo nakon toga evakuira se sjedište Ujedinjenih naroda i Njujorška berza.

U 10:29 potpuno se ruši i sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra, nakon čega je cijeli južni Menhetan obavijen gustim dimom. Počela je masovna evakuacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.