KABUL U glavnom gradu Afganistana

Američka ambasada pogođena raketom minutu nakon ponoći na 18. godišnjicu napada

Na zvučnicima se moglo čuti upozorenje da je "došlo do eksplozije u okrugu ambasade"

Avaz.ba / Fena
11.09.2019 15:38

Kabul, Afganistan

Foto: AFP

Možemo potvrditi da je došlo do eksplozije u blizini Američke ambasade u Kabulu. Američko osoblje nije direktno pogođeno ovom eksplozijom, rekao je za Radio Slobodna Evropa zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Do napada je došlo usljed pojačanih tenzija između SAD i talibana, pobunjeničke grupe koja vlada velikim dijelom Afganistana.

Predstavnici američke vlade i talibana trebali su se u nedjelju sastati u Kamp Davidu u američkoj saveznoj državi Mariland da bi razgovarali o mirovnom procesu i mogućem prekidu američkog vojnog prisustva u Afganistanu.

U toj zemlji se nalazi 14.000 američkih vojnika, zbog čega je predsjednik Donald Tramp (Trump) veoma nezadovoljan. Privremeni sporazum o uklanjanju nekoliko hiljada vojnika postignut je između SAD i talibana u avgustu.

Međutim, Tramp je u ponedjeljak rekao da neće doći do pregovora i otkazao tajni nedjeljni sastanak, navodeći kao razlog smrt američkog vojnika koji je izgubio život u četvrtak u napadu talibana.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za Al Jazeeru da će SAD snositi posljedice zbog otkazivanja pregovora.

Američka invazija Afganistana počela je u novembru 2001. godine s ciljem da se porazi El-Kaida i pronađe Osama bin Laden, za kojeg se smatra da je isplanirao napade 11. septembra.

Na vrhuncu invazije u Afganistanu je bilo oko 100.000 američkih vojnika, a više od 2.400 je ubijeno.

Komentari

NA VRH