SVIJET

Holandska doktorica oslobođena krivice za slučaj eutanazije

Djelovala na želju pacijentice prije tri godine

Sud u Hagu: Doktorica oslobođena krivice. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

11.9.2019

Holandski sud je danas oslobodio krivice doktoricu koja je optužena da je sprovela eutanaziju nad pacijenticom oboljelom od alchajmera 2016. godine, a da nije prethodno bila dovoljno uvjerena da ima njen pristanak, prenosi The Guardian.

Sud je proglasio da je izjašnjenje pacijentice 4 godine ranije u kojoj odobrava eutanaziju bilo dovoljno da doktorica bude oslobođena krivice.

To je prvi takav slučaj u Holandiji, koja je jedna od prvih zemalja koje su legalizovale eutanaziju. Tužioci i doktori se nadaju da će ovaj slučaj razjasniti kako zakon o eutanaziji iz 2002. godine može biti primjenjen kada se radi o ljudima sa teškom demencijom.

-Zaključujemo da su svi pravni zahtjevi vezani za sprovođenje eutanazije bili zadovoljeni. Prema tome, osumnjičena je oslobođena svih optužbi- rekla je sudinica Marijete Renkers (Mariette Renckens) u Hagu.  

Holandija jedna od prvih zemalja u kojima je eutanazija legalizirana. Arhiv

Slučaj se radio o eutanaziji sprovedenoj 2016. godine nad 74-godišnjom ženom kojoj je data fatalna doza lijekova.

Pacijentica je u svojoj pisanoj izjavi rekla kako radije želi biti eutanazirana nego da je se smjesti u dom za brigu. Dodala je da želi biti u mogućnosti odlučiti o eutanaziji, dok je još uvijek u zdravoj svijesti da odluči koje je pravo vrijeme za to.

Prije nego što je pacijentica odvedena na brigu, doktorica je odlučila da je to bilo pravo vrijeme za eutanaziju, a tu odluku je potvrdilo još dvoje doktora, te je bio utvrđen datum eutanazije.

Tog dana, doktorica je s pacijenticom, njenim mužem i odraslom kćerkom pila popodnevnu kafu. Zatim je u pacijenticinu kafu sipala sedativ. Pola sata kasnije, pacijentica se osjećala pospano ali nije zaspala. Druga doza sedativa joj je bila ubrizgana injekcijom. Dok je spavala, doktorica je pokušala da joj izvrši ubrizgavanje smrtonosne doze drugog lijeka, ali se pacijentica probudila, uznemirila i morali su je članovi porodice smiriti kako bi eutanazija bila izvršena.

Kćerka pacijentice je podržala odluku doktorice izjavom na sudu u kojoj je rekla da je postupak doktorice "spasio njenu majku iz mentalnog zatvora u koji je zapala".

Tužioci su tražili od sudija da je ne osude, jer je to uradila iz najboljih namjera.

Robert Jan van Enenam (Eenennaam), advokat 68-godišnje doktorice, koja nije prisustvovala suđenju, rekao je da bi njegova klijentica bila oduševljena konačnom presudom.

-Sudije su bile jasne u njihovoj presudi, odlučivši da je doktorica učinila ispravno. Ali, moja klijentica je prošla teške trenutke u ovom periodu- rekao je Enenam.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.