ANALIZA

IFIMES: Dolaskom Palmera očekuju se nova imena na američkoj crnoj listi

Imenovanje Palmera dolazi u vrijeme vrlo zapletenih i napetih odnosa na zapadnom Balkanu

Palmer: Velika očekivanja. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

11.9.2019

Američki državnik sekretar Majk Pompeo (Mike) imenovao je za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera (Matthew Palmer).  

Imenovanje Palmera dolazi u vrijeme vrlo zapletenih i napetih odnosa na Zapadnom Balkanu, koje su dobrim dijelom posljedica dugogodišnje američke odsutnosti u regiji.

Ključni problem Zapada u protekom periodu je, da je partnerske odnose uglavnom gradio sa političko-kriminalnim strukturama u regiji, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Zbog toga će SAD morati angažirati američke agencije za borbu protiv kriminala i korupcije, da pomognu u obračunu sa mafijom na Balkanu kao što su SAD pomogle Italiji poslije 2. svjetskog rata pri obračunu sa mafijom, odaje se u analizi.

Pri tome će na početku biti važno detektirati pojedince i politike, koje predstavljaju remetilački faktor.

- Zbog toga se očekuje, da će se uskoro pojaviti imena novih pojedinaca/subjekata iz regije, koji će biti uvršteni na „crnu listu“ američke administracije – stoji u dokumentu.

Bez obračuna sa kriminalom, korupcijom odnosno dekriminalizacijom regije neće biti moguće sprovesti nijedan ozbiljan politički proces i omogućiti ekonomski razvoj te osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost.

Zbog toga je važno, da se ti procesi koordiniraju i usklađuju sa EU, jer najviše sredstava u regiji su sredstva EU, koja su često predmet kriminala i korupcije.

Analitičari smatraju, da ukoliko specijalni izaslanik za Balkan američke administracije Metju Palmer ne pokrene procese u pojedinim državama odnosno ne ojača i ne ohrabri institucije za obračun sa kriminalom i kriminalcima ne mogu se očekivati nikakvi ozbiljniji rezultati njegovog angažmana kao specijalnog izaslanika SAD u regiju.

Upravo je demontaža „sijamskog“ režima Rači - Rama možda najbolje polazište/primjer za početak njegovog rada specijalnog izaslanika SAD za Balkan, navodi IFIMES.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.