SVIJET

Južna Koreja zatražila od zvaničnika Olimpijskih igara da zabrane japansku zastavu "Izlazeće sunce"

Uporedili je s nacističkim kukastim krstom

Japan: Sporna zastava, južnokorejanci je porede s nacističkim simbolima. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

11.9.2019

Južna Koreja je zatražila od Međunarodnog olimpijskog komiteta da zabrani bilo kakvu upotrebu japanske zastave "Izlazeće sunce" na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine, usporedivši je sa nacističkim kukastim krstom.

Ministarstvo kulture, sporta i turizma u Seulu je saopćilo da su uputili pisani zahtjev predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu (Bach), izrazivši razočaranje i zabrinutost što organizatori Olimpijskih igara 2020. godine nisu poduzeli korake da se zabrane bilo kakva obilježja ove zastave.

Japan je već vijekovima koristio ovu zastavu, koja prikazuje crveno sunce sa 16 zraka koje se šire iz sunca, a japanska vojska je i dalje koristi.

Ali, ovu zastavu je također koristila Japanska carska vojska i mornarica tokom Drugog svjetskog rata, a mnoštvo južnokorejanaca negoduje zbog brutalne japanske vladavine nad korejskim poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

Odnosi između Južne Koreje i Japana su se pogoršali ove godine do najnižeg nivoa u zadnjih nekoliko decenija. Nesuglasice su počele oko kompenzacije za prisilni fizički rad tokom kolonijalne vladavine, i prerasla u podrivanje trgovine i sigurnosnih operacija.

Velik broj južnokorejanaca bojkotuje japanske proizvode, od pića do odjeće, dok su turistički odnosi ove dvije zemlje potpuno pali.

Prošlog mjeseca, južnokorejanski olimpijski zvaničnici su uputili zahtjev Organizacionom komitetu igara u Tokiju da zabrani bilo kakvu upotrebu sporne japanske zastave, a taj zahtjev je japanska strana odbila.

-Korištenje ove zastave je široko u Japanu, sama zastava ne nosi nikakvu političku poruku, zato je ni ne gledamo kao spornu- saopćio je Organizacioni komitet iz Tokija.

S druge strane, same azijate, uključujući kineze i korejance, ova zastava podsjeća na "historijske rane i bolove". Zbog toga ovu zastavu porede sa nacističkim kukastim krstom.

Ministarstvo kulture, sporta i turizma Južne Koreje je saopćilo da ova zastava ne priliči poruci koju Olimpijske igre nose. 

-Olimpijske igre promovišu mir u društvu i harmoničan razvoj čovječanstva- navodi se u saopćenju ministarstva. 

Ljetne olimpijske igre će iduće godine biti održane u Japanu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.