SVIJET Zbog zabrinutosti za cjelokupno zdravlje

Američka vlada planira zabraniti okuse koji se koriste u elektronskim cigaretama

Konzumacija kod maloljetnika porasla

A. P. / Avaz.ba
11.09.2019 23:24

Američki predsjednik na sastanku u Ovalnom uredu: Električne cigarete sve veći problem

Foto: Arhiv

Američka federalna vlada planira zabraniti hiljade ukusa koji se koriste u električnim cigaretama, izjavio je danas američki predsjednik Donald Tramp, reagirajući na nedavni porast maloljetničkog konzumiranja koji je alarmirao roditelje, političare i zdravstvene institucije u cijeloj državi. 

Iznenadna najava Bijele kuće mogla bi preurediti "vejping" industriju vrijednu više milijardi dolara, koju je pokrenula prodaja aromatiziranih nikotinskih formula. 

Uprava za hranu i lijekove (FDA) razvit će smjernice za uklanjanje s tržišta svih okusa elektičnih cigareta, osim duhana, rekao je novinarima ministar za zdravstvo i ljudske usluge Aleks Azar tokom sastanka u Ovalnom ureda s predsjednikom Donaldom Trampom, prvom damom Melanijom Tramp i vršiocem dužnosti povjerenika FDA, Nedom Šarplesom (Sharpless). 

Tramp, čiji je sin Barron star 13 godina, rekao je da je konzumiranje električnih cigareta postao takav problem da želi da roditelji budu svjesni onoga što se događa.  

-Ne možemo dozvoliti da se ljudi razbole i da omladina bude pogođena time- rekao je Tramp. 

Melanija Trampje nedavno na Tviteru izrazila zabrinutost zbog toga što je sve veća povezanost omladine i konzumiranja ovih cigareta. 

 
  • Okusi za električne cigarete: Biznis koji prijeti cjelokupnom zdravlju u SAD-u
    Okusi za električne cigarete: Biznis koji prijeti cjelokupnom zdravlju u SAD-u Foto: Arhiv

Komentari

NA VRH