KRIZA Novoimenovani premijer Velike Britanije

Džonson bi mogao doživjeti "građansko hapšenje" ako ode u Škotsku

Fena
12.09.2019 12:18

Boris Džonson

Foto: Agencije

Jedan od čelnika škotskog sindikata upozorio je Borisa Džonsona (Johnson) da bi mogao doživjeti "građansko hapšenje" zbog njegove odluke da suspendira parlament, što je najviši škotski sud presudio nezakonitim. 

Premijerova strategija za "Brexit" je doživjela neuspjeh kada su trojica viših sudija na sudu u Edinburgu donijela odluku da je njegov čin suspenzije parlamenta usred krize oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije nezakonit i samim tim nevažeći, piše britanski ''The Independent''.

Laburista Sir Ker Starmer (Keir) rekao je da je presuda "od ogromne važnosti" i obećao je da će pokušati vratiti parlamentarce za svoja mjesta kako bi premijer pred njima odgovarao.

Govoreći nakon toga, Len Meklaski (McCluskey), generalni sekretar sindikata Unite, rekao je za Sky News: "Odluka škotskog suda je zaista neuobičajena."

- Moj savjet premijeru je da ne dolazi u Škotsku jer bi mogao doživjeti građansko hapšenje. Bolje mu je da ostane u nekom bunkeru negdje u Etonu ili Vestminsteru - kazao je Meklaski.

Drugi sindikalisti su pozvali premijera da vrati parlament kako bi s njima mogao riješiti nesuglasice.

Sir Ker obećao je "vratiti Borisa Džonsona u parlament" kako bi ga držali odgovornim za ono što je uradio.

Delegatima je rekao: 

- Svima je bilo jasno da je suspendiranje parlamenta u ovako ključnom trenutku ne samo pogrešno nego bi trebali stalno zasjedati i razgovarati te pokušati riješiti probleme na najbolji mogući način.

Komentari

NA VRH